Tuesday, September 17, 2013
CHOCOLATE CHIFFON CAKE
CHOCOLATE CHIFFON CAKE (23cm)
Oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan A :
4 biji kuning telur (saya guna gred 'B')
70 ml susu cair
70 ml minyak jagung
45 ml air
100 gm gula kastor
1 tsp chocolate emulco + sedikit pewarna chocolate
150 gm tepung halus/superfine *
1 tsp baking powder *
Secubit garam halus * ( * disatukan, gaul rata dan ayak)
30 gm chocolate chips
Bahan-bahan B :
4 biji putih telur
90 gm gula kastor
Secubit cream of tartar
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Siapkan acuan chiffon berukuran 23cm. Dalam sebuah bekas, campurkan kesemua bahan-bahan A dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan mesra. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk adunan yang bersih dan kering, masukkan putih telur, putar pada kelajuan sederhana hingga berbuih kemudian masukkan gula kastor dan cream of tartar. Putarkan pada kelajuan tinggi hingga menjadi "meringue".
3. Kemudian masukkan "meringue" tadi ke dalam adunan no. 1 dan gaul rata menggunakan kaedah kaup balik. Tuangkan ke dalam acuan chiffon tadi (tidak perlu digris). Bakar selama 40-45 minit hingga masak sepenuhnya.
4. Keluarkan dari oven, terlangkupkan acuan tadi dalam posisi terbalik. Biar kek sejuk sepenuhnya kemudian sisip tepi kek dengan pisau kecil dan tarik keluar. Sisip juga bahagian bawahnya supaya mudah tanggal.
5. Hiriskan dan bolehlah dihidangkan.
Labels:
Chiffon cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment