KEK PISANG

Sunday, September 29, 2013

KEK PANDAN MARMAR









KEK PANDAN MARMAR



Sumber  :   tiffinbiru - CMG
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahannya :

125  gm      mentega -  cair & sejukkan
125  gm      gula kastor
125  gm      tepung gandum  -  diayak
    4  biji      telur  gred A
 1/2  tbsp    ovallate
    2  tbsp    susu pekat manis
 1/2  tbsp    esen vanilla
 1/2  tbsp    coklat emulco
    1  tbsp    serbuk koko
 1/2  tbsp    pes pandan
Badam cincang/hiris untuk hiasan (optional)


Loyang :   7 inci, digris & dialas dengan kertas minyak


Cara Membuatnya :

     Panaskan oven pada suhu 170'C, lenser tin bulat berukuran 7 atau 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.  Ketepikan.
     Dalam mangkuk pengadun, masukkan tepung, gula kastor, ovallate, telur dan susu pekat manis, kacau rata hingga semua sebati.  Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu (lebih kurang 7-8 minit).  Kemudian tuangkan mentega cair dan gaul rata dengan spatula.
     Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak, satu diletak pandan pes, kacau rata.  Satu lagi diletak esen vanilla, coklat emulco dan serbuk koko, kacau sebati.  Sudukan secara berselang-seli antara adunan pandan dan coklat.  Mulakan di bahagian tengah tin hingga siap.
     Taburkan dengan badam cincang/hiris dan bakar selama 40-45 minit atau hingga masak.  Keluarkan kek dan terbalikkan di atas redai, buang kertas alas dan biar kek sejuk.

No comments:

Post a Comment