Sunday, September 29, 2013
KEK PANDAN MARMAR
KEK PANDAN MARMAR
Sumber : tiffinbiru - CMG
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahannya :
125 gm mentega - cair & sejukkan
125 gm gula kastor
125 gm tepung gandum - diayak
4 biji telur gred A
1/2 tbsp ovallate
2 tbsp susu pekat manis
1/2 tbsp esen vanilla
1/2 tbsp coklat emulco
1 tbsp serbuk koko
1/2 tbsp pes pandan
Badam cincang/hiris untuk hiasan (optional)
Loyang : 7 inci, digris & dialas dengan kertas minyak
Cara Membuatnya :
Panaskan oven pada suhu 170'C, lenser tin bulat berukuran 7 atau 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
Dalam mangkuk pengadun, masukkan tepung, gula kastor, ovallate, telur dan susu pekat manis, kacau rata hingga semua sebati. Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu (lebih kurang 7-8 minit). Kemudian tuangkan mentega cair dan gaul rata dengan spatula.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak, satu diletak pandan pes, kacau rata. Satu lagi diletak esen vanilla, coklat emulco dan serbuk koko, kacau sebati. Sudukan secara berselang-seli antara adunan pandan dan coklat. Mulakan di bahagian tengah tin hingga siap.
Taburkan dengan badam cincang/hiris dan bakar selama 40-45 minit atau hingga masak. Keluarkan kek dan terbalikkan di atas redai, buang kertas alas dan biar kek sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment