KEK PISANG

Monday, September 9, 2013

TENGGIRI MASAK KICAP









TENGGIRI MASAK KICAP


Rujukan  :  blog Dayang Jack



Bahan-bahan :

  4   ketul   ikan tenggiri (dibersihkan)
sedikit air asam jawa
sedekit serbuk kunyit
sedikit garam


Cara-cara :

     Gaulkan ikan bersama kesemua bahan di atas dan perapkan selama 15 minit.  Kemudian gorengkan ikan tadi tetapi jangan terlebih masak atau digoreng terlalu lama.  Angkat dan toskan.


Bahan Perencah :

   3   biji      bawang merah*
   2   ulas     bawang putih *
1/2   labu     bawang besar *
1/2   inci       halia* (yang bertanda * hendaklah dikisar)
1/2   labu      bawang besar  (dimayang)
1/2   tbsp      kicap pekat
sedikit kicap manis
   2   tbsp      cili giling/cili kisar
   1   keping   asam gelugur
sedikit sos cili thai/sos cili
garam dan gula secukupnya


Cara Memasak :

1.   Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali.  Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili giling hingga garing dan pecah minyak.
2.   Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos cili thai dan sedikit air.  Kacaukan sebati dan biarkan mendidih.
3.   Masukkan pula garam, gula dan asam gelugur.  Kacau lagi.
4.   Akhir sekali masukkan ikan yang digoreng tadi berserta bawang besar mayang.  Kacau mesra.
5.   Apabila kuah kelihatan pekat, tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment