KEK PISANG

Tuesday, September 17, 2013

KEK SPAN ORANGE










KEK SPAN OREN




Bahan-bahan :

150  gm     tepung superfine
120  gm     gula kastor
    5  biji     telur  gred 'A'
    1  tbsp   ovalette
  80  ml      susu segar
  80  ml      minyak masak/mentega cair
    1  tsp     pes oren
    1  tsp     serbuk penaik
Sedikit pewarna oren


Loyang  :  8 inci persegi/bulat - digris & dialas dengan kertas minyak


Cara Penyediaan :

     Satukan gula kastor, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur ke dalam mangkuk pengadun.  Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
     Perlahankan kelajuan mesin dan masukkan susu segar, pes oren dan sedikit pewarna oren dan pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 1 minit atau hingga adunan kek benar-benar ringan.
     Tuangkan minyak/mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk/spatula hingga sebati.  Sediakan loyang bersaiz 8 inci, griskan dasarnya dan lapik dengan kertas minyak.  Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga kek masak sepenuhnya pada suhu 170'C.  Bila kek dah masak, keluarkan dari oven dan telangkupkan atas redai kek lebih kurang 5 minit bagi mengelakkan kek kempis.  Keluarkan kek dari loyang dan biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong.

1 comment: