Tuesday, September 17, 2013
KEK SPAN ORANGE
KEK SPAN OREN
Bahan-bahan :
150 gm tepung superfine
120 gm gula kastor
5 biji telur gred 'A'
1 tbsp ovalette
80 ml susu segar
80 ml minyak masak/mentega cair
1 tsp pes oren
1 tsp serbuk penaik
Sedikit pewarna oren
Loyang : 8 inci persegi/bulat - digris & dialas dengan kertas minyak
Cara Penyediaan :
Satukan gula kastor, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur ke dalam mangkuk pengadun. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
Perlahankan kelajuan mesin dan masukkan susu segar, pes oren dan sedikit pewarna oren dan pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 1 minit atau hingga adunan kek benar-benar ringan.
Tuangkan minyak/mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk/spatula hingga sebati. Sediakan loyang bersaiz 8 inci, griskan dasarnya dan lapik dengan kertas minyak. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga kek masak sepenuhnya pada suhu 170'C. Bila kek dah masak, keluarkan dari oven dan telangkupkan atas redai kek lebih kurang 5 minit bagi mengelakkan kek kempis. Keluarkan kek dari loyang dan biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
senang jer bahan2 nyer...
ReplyDelete