Kuih Bingka ini sangat sedap dan lembut tapi kenapa susah sangat untuk mengeluarkannya dari loyang setelah di biarkan betul-betul sejuk. Apapun kuih ini tetap sedap. Terima kasih kepada penyumbang resipi ini.
BINGKA UBI
Sumbangan : Chocoani.blogspot
Bahan-bahan :
4 cawan ubi kayu (diparut/sagat)
2 cawan santan pekat dari 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir
1/2 tsp. garam
sedikit pewarna kuning
Loyang : 7" x 7", sapukan dengan sedikit minyak & dipanaskan dalam oven anggaran 5 minit
Cara Penyediaan :
1. Panaskan oven pada suhu 200'C api atas bawah. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci x 7 inci (atau 6" x 6" - bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan.
2. Masukkan loyang ke dalam oven dan letakkan di rak paling bawah. Bakar selama 1 - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atasnya keperangan. Setelah masak, keluar dan sejukkan terlebih dahulu lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment