KEK PISANG

Thursday, September 12, 2013

TALAM CHA CHA DWI-WARNA









TALAM CHA CHA DWI-WARNA



Sumber  :   kelas dengan Chef Asma di BAGUS 2008




Lapisan Bawah (A) :     50  gm   cha cha (direbus & toskan)


                           (B) :   150  gm    tepung beras
                                     250  ml     santan pekat
                                     450  ml     air
                                    150  gm    gula kastor
                                        1  tbsp  tepung hoen kwee merah
                                        1  tsp    garam


Loyang :   10"x10"x2", dialas dengan plastik


Cara-cara :

     Bancuhkan bahan B dan tapis.  Masak naik wap (anggaran 5 minit - agak-agak sedikit pekat) kemudian masukkan cha cha yang telah direbus tadi dan gaul rata.  Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit. (cakar permukaan kuih talam dengan garpu sebelum menuang bahan lapisan atas supaya kuih talam melekat dengan cantik).


Bahan Lapisan Atas :

1 1/2  cawan   tepung gandum
      4  biji        telur  (gred A)
      1  cawan   santan pekat
      2  cawan   air  (kisarkan bersama 4 helai daun pandan & ditapis)
1 1/4  cawan   gula kastor
   1/2  tsp        garam
Sedikit pewarna hijau


Cara-cara :

1.   Satukan kesemua bahan lapisan atas, gaul sebati atau boleh juga dikisar.
2.   Masak naik wap (anggaran 5 minit) dengan api sederhana.
3.   Tuangkan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit atau hingga masak sepenuhnya.
4.   Biar betul-betul sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment