Sunday, September 29, 2013
Merasmikan kuali pemanggang ajaib.
IKAN CENCARU SUMBAT
Rujukan : morisaid.blogspot.com
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 ekor ikan cencaru (dibersih & dibelah belakangnya)
Bahan Sumbat :
2 genggam cili kering (direndam & toskan)
1 tbsp. udang kering (direndam & toskan)
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/4 inci belacan
Secubit garam
Sedikit air asam jawa
Cara Memasak :
Tumbukkan kesemua bahan sumbat kecuali air asam jawa hingga lumat. Masukkan sedikit air asam jawa dan digaul rata. Sementara itu, gaulkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit hingga rata. Sudukan bahan tumbuk ke dalam belahan ikan.
Ikan sedia untuk dibakar. Alas dengan daun pisang atau foil ketika membakar ikan (jika mengguna kuali biasa).
SAMBAL KICAP
Bahan-bahan :
6 biji cili merah
7 biji cili api
2 biji bawang besar
1/2 cawan kicap
6 biji limau kasturi
Garam secukupnya
Cara Penyediaan :
1. Hiriskan cili merah dan cili api halus-halus.
2. Potong bawang besar dalam bentuk dadu kecil.
3. Kesemua bahan tadi dimasukkan ke dala mangkuk.
4. Perahkah limau kasturi. Tuangkan kicap dan gaul rata.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment