KEK PISANG

Monday, September 23, 2013

BISKUT LIDAH KUCING COKLAT












BISKUT LIDAH KUCING COKLAT




Sumber  :   Citarasawan
Dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com




Bahan-bahan :

250  gm   mentega
170  gm   gula kastor
100  ml    putih telur
170  gm   tepung gandum *
  50  gm   tepung jagung *
  30  gm   serbuk koko *
 1/4  tsp   emplex *  (yang bertanda * diayak & ketepikan dulu)
    1  tsp   chocolate emulco
    1  tsp   coffee emulco  (optional)


Hiasan :  croquent secukupnya atau ikut pilihan

Loyang lidah kucing digris dengan sedikit mentega


Cara-cara :

     Pukul mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil diputar hingga sebati.  Tambahkan chocolate emulco dan coffee emulco (jika suka) dan gaulkan hingga rata dan sebati.  Masukkan campuran tepung dan gaulkan hingga sebati.  Masukkan ke dalam piping bag, guntingkan sedikit bahagian muncungnya dan picitkan memanjang ke dalam loyang.
     Taburkan dengan croquent atau hiasan pilihan jika suka.  Bakarkan selama 10-15 minit pada suhu 150'C.

1 comment:

  1. salam kak..

    bestnya makan biskut lidah kucing versi perisa coklat..

    ReplyDelete