Monday, September 23, 2013
PUDING ROTI BERSOS KASTAD
PUDING ROTI BERSOS KASTAD
Sumber : Majalah SAJI September 2013, Hanamemories & Mamawandiha
Dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
8 keping roti putih/gardenia
500 ml susu segar *
4 tbsp. gula kastor *
2 tbsp. mentega * - dicairkan
2 biji telur * (A/B)
1 tsp. esen vanilla
1 tbsp. tepung jagung *
1 tsp. serbuk kayu manis *
2 tbsp. kismis
8 biji kurma - dihiris halus (saya tambah)
Bahan Sos Kastad :
1 tin susu cair
1/4 tin air (sukatan ikut tin susu cair)
2 tbsp. tepung kastad
2 tbsp. gula pasir
Acuan aluminium foil 7" x 7"
Cara-cara :
1. Koyakkan/dadukan roti dan susunkan didalam loyang yang telah digris dengan sedikit mentega.
2. Gaul rata kesemua bahan bertanda * didalam mangkuk dan tuangkan ke atas roti tadi.
3. Biarkan seketika anggaran 20-30 minit agar roti terendam sepenuhnya.
4. Taburkan kismis dan hirisan kurma (jika suka) di atasnya.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit hingga permukaan atasnya sedikit keperangan.
Untuk Sos Kastad :
Campurkan kesemua bahan untuk sos kastad ke dalam periuk dan kacaukan di atas api sederhana dan kacau hingga agak pekat. Sejukkan sebentar dan hidangkan puding roti bersama sosnya. (sangat sedap).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap...boleh cuba..
ReplyDeletesilakan adda syuhada..memang sedap..makan ketika sejuk atau suam..
ReplyDelete