bahagian bawah
bahagian atas
bila dah dipotong dapat pelbagai warna yang menarik
dari adunan yang sama - bahagian yang ini untuk dibawa oleh En. hubby ke surau malam ni
PUDING ROTI PELANGI (7x7 inci)
Sumber : Majalah SAJI September 2013
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
3 keping roti putih
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
10 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula kastor (lain kali kena kurangkan sikit sebab agak manis)
2 tbsp. mentega
3 cawan air
1 tsp esen vanilla
Sedikit pewarna biru, ungu, merah, oren, kuning & hijau
Cara Menyediakan :
1. Didihkan 3 cawan air dengan serbuk agar-agar dan gula di dalam periuk. Kacau hingga larut.
2. Kisar roti, telur, susu cair, susu pekat hingga halus. Masukkan ke dalam periuk agar-agar tadi. Masukkan juga mentega dan esen vanilla. Kacau sehingga agak pekat.
3. Bahagikan kepada 5 bahagian dan warnakan. Sediakan loyang (basahkan loyang terlebih dulu bagi memudahkan puding keluar dari loyang), tuangkan yang pertama dengan warna biru, diikuti dengan warna ungu, merah, kuning dan hijau. Sejukkan kemudian potong dan hidangkan. (SELAMAT MENCUBA).
Alahhh SEDAPNYA!!!
ReplyDeletetq and memang sedappp adda syuhada..
ReplyDelete