Tuesday, March 7, 2017
AGAR-AGAR SANTAN JAGUNG MANIS...
AGAR-AGAR SANTAN JAGUNG MANIS
rujukan : ovenkecil...
Bahan-Bahan :
1 paket serbuk agar-agar (10 gm/11 gm)
1 liter air (4 cawan)
200 gm gula pasir
200-250 ml santan pekat (1 cawan)
1 biji telur gred B (masukkan dalam santan & kocok sedikit dengan garfu)
Perisa jagung manis & beberapa titis pewarna kuning
Secubit garam
Cara-Cara :
1. Di dalam periuk, masak 1 litre air bersama gula pasir dan serbuk agar-agar sehingga gula larut.
2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur tadi, garam dan perisa jagung manis serta beberapa titis pewarna kuning.
3. Kacau dan tunggu sehingga menggelegak di atas api sederhana. PENTING!!! Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit ATAU boleh kuatkan api dapur dan biarkan adunan menggelegak kuat sambil di kacau-kacau. Pastikan kerap dikacau untuk mengelakkan adunan dari membuak dan melimpah dari periuk. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air untuk memudahkan agar-agar keluar dari acuan. Tuangkan adunan ke dalam acuan. Biarkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
terima kasih perkongsian resepi ini,saya nak cuba resepi ini, harap2 menjadi:)
ReplyDelete