Thursday, March 2, 2017
STEW AYAM...
STEW AYAM
rujukan : Azie Kitchen; (sangat sedap)...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - dipotong ikut suka, cuci bersih & toskan
4 ulas bawang merah - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1/2 inci halia - dihiris nipis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2-3 sudu besar tepung gandum
Sedikit kicap
Sedikit lada hitam - ditumbuk kasar
Garam & serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
1 biji ubi kentang - dipotong 4
1 batang lobak merah - dipotong besar-besar
1 biji bawang besar - dipotong 4
Hirisan daun sup secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Cara Memasak :
1. Di dalam periuk, tumiskan bahan penumis (kayu manis, bunga lawang) dan bawang serta halia yang dihiris nipis sehingga wangi.
2. Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak.
3. Masukkan ayam, ubi kentang, lobak merah, bawang besar dan dikacau rata. Masukkan sedikit air, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa. Masak sehingga kentang dan lobak merah empuk.
4. Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Taburkan daun sup dan bawang goreng. Sedia untuk dihidangkan...
NOTA : Jika dipekatkan, boleh dijadikan inti Chicken Pie...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment