KEK PISANG

Thursday, March 2, 2017

STEW AYAM...










STEW AYAM
rujukan  :    Azie Kitchen;  (sangat sedap)...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong ikut suka, cuci bersih & toskan
4  ulas  bawang merah  -  dihiris nipis
3  ulas  bawang putih  -  dihiris nipis
1/2  inci  halia  -  dihiris nipis
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
2-3  sudu besar  tepung gandum
Sedikit kicap
Sedikit lada hitam  -  ditumbuk kasar
Garam & serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
1  biji  ubi kentang  -  dipotong 4
1  batang  lobak merah  -  dipotong besar-besar
1  biji  bawang besar  -  dipotong 4
Hirisan daun sup secukupnya
Bawang goreng secukupnya


Cara Memasak :

1.  Di dalam periuk, tumiskan bahan penumis (kayu manis, bunga lawang) dan bawang serta halia yang dihiris nipis sehingga wangi.

2.  Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak.

3.  Masukkan ayam, ubi kentang, lobak merah, bawang besar dan dikacau rata.  Masukkan sedikit air, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa.  Masak sehingga kentang dan lobak merah empuk.

4.  Sesuaikan rasa dan kepekatannya.  Taburkan daun sup dan bawang goreng.  Sedia untuk dihidangkan...


NOTA  :   Jika dipekatkan, boleh dijadikan inti Chicken Pie...

No comments:

Post a Comment