KEK PISANG

Friday, March 24, 2017

MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN...










MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN
Resepi Asli Temerloh
rujukan  :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan patin bersaiz sederhana
2  senduk gulai  tempoyak
4  cawan  air  -  agak-agak pekat kuah disukai
1  biji  cili merah  (optional  -  untuk bagi kuah kelihatan merah)
Segenggam cili padi merah  -  ikut pedas yang disukai
1  inci  kunyit hidup
Secekak daun kesum
Sedikit garam


Cara Memasak :

1.  Tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup.  Jangan sampai terlalu hancur.  Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk bersama supaya bergaul rata.

2.  Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk.  Masak dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan mendidih.

3.  Setelah mendidih, masukkan daun kesum.  Masak dalam 2-3 minit sahaja dan tutup api.


NOTA :  

1.  Kalau tempoyak kurang masam, boleh tambah sedikit asam keping.
2.  Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai.
3.  Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan seperti mana yang dibuat oleh kedai-kedai makan di Temerloh...

No comments:

Post a Comment