Monday, March 6, 2017
TUMIS KACANG BUNCIS...
TUMIS KACANG BUNCIS
Bahan-Bahan :
20 batang kacang buncis
1/2 batang lobak merah - dihiris nipis
1 biji telur
1 sudu besar sos tiram
Sedikit minyak bijan, jika suka
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
1 sudu besar ikan bilis - basuh & rendam seketika
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Bersihkan kacang buncis dan dipotong menyerong. Lobak merah dikupas kulit, bersihkan dan dihiris.
2. Tumbuk semua bawang dengan ikan bilis hingga lumat. Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan tumbuk hingga berbau wangi.
3. Masukkan sos tiram, kacau sebati. Kemudian masukkan pula telur serta dikacau rata hingga telur masak dan berbintil sedikit.
4. Masukkan kacang buncis, lobak merah dan minyak bijan (jika guna) kemudian dikacau sebati. Biarkan seketika hingga kacang buncis dan lobak merah lembut sedikit. Masukkan sedikit air, jika perlu.
5. Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
fuhhh.. layan... arghhhhh
ReplyDelete