KEK PISANG

Thursday, March 30, 2017

PUDING KARAMEL BERKEJU...










PUDING KARAMEL BERKEJU
rujukan :    Myresipi.com@Norhayani Mohd Nor...




Bahan-bahan :  (Hidangan untuk 4 orang)

180  gm  krim keju
70  gm  gula pasir
1  biji  telur kuning  (saya guna gred B)
3  biji  telur
450  gm  susu segar
1  sudu besar  jus lemon


Sos Karamel :

70  gm  gula pasir
2  sudu kecil  air
2  sudu besar  air suam


Cara-Cara :

1.  Penyediaan sos karamel :  Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang.  Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam.  Tuangkan ke dalam acuan yang sesuai.

2.  Pukul krim keju dengan gula sehingga sebati.  Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati.  (Tidak perlu kembang).

3.  Panaskan susu sehingga hampir mendidih.  Kemudian tuangkan ke dalam no. 2 tadi sambil dikacau dengan menggunakkan whisk.  Kacau sehingga sebati.

4.  Tuangkan adunan puding ke dalam acuan yang berisi karamel tadi.  Alaskan acuan dengan bekas lain yang berisi air panas.  Bakar menggunakan teknik 'water-bath' pada suhu 160'C selama 40-45 minit.

5.  Sejukkan sebelum dihidang.  Sedap dinikmati bersama buah-buahan dalam tin atau boleh juga dinikmati bersama aiskrim perisa vanilla...

1 comment: