KEK PISANG

Friday, March 24, 2017

SINGGANG PARI DENGAN KANGKUNG...










SINGGANG PARI DENGAN KANGKUNG
rujukan  :     Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

1  keping  ikan pari  -  dipotong (resipi asal guna ikan kembung)
4-5  tangkai  sayur kangkung
1/2  inci  lengkuas  -  ketuk
1  ulas  bawang putih  -  ketuk
2  biji  cili padi
3-4  biji  tomato ceri  (optional) (saya guna tomato biasa 1 biji belah 4/6)
1  keping  asam gelugur
Nisan kelantan sebesar hujung jari  (tak letak sebab tiada)
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula secukupnya


Cara Memasak :

1.  Cuci ikan bersih-bersih dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir ikan dan toskan.

2.  Di dalam periuk, masukkan air secukupnya (anggaran dalam 2 cawan) bersama lengkuas, bawang putih, asam keping, nisan (jika ada), cili padi, sedikit serbuk kunyit dan masak sehingga mendidih kemudian masukkan ikan dan perasa secukup rasa.

3.  Masukkan sayur kangkung dan masak sekadar sayur layu, masukkan tomato, biarkan seketika dan tutup api.  Sedia untuk dinikmati...

No comments:

Post a Comment