KEK PISANG

Friday, March 24, 2017

IKAN KELI BERLADO...










IKAN KELI BERLADO
rujukan :    DapurTanpaSempadan...




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan keli bersaiz sederhana
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1/2  sudu kecil  garam
3-4  biji  limau kasturi  -  perah ambil jusnya
1 1/2  sudu kecil  gula
Sos ikan secukup rasa


Bahan tumbuk hancur :

6  biji  cili merah
6  biji  bawang merah kecil
2  ulas  bawang putih
3  biji  buah keras  -  dihiris/dititik


Cara Memasak :

1.  Ikan keli di siang kemudian kerat pada beberapa bahagian.  Cuci bersih, toskan dan gaul dengan 1 sudu besar tepung gandum.  Perapkan selama 10 minit kemudian dibilas bersih.  Gaulkan pula dengan sedikit jus limau kasturi sehingga rata dan perapkan sekejap.  Cuci bersih kembali, toskan dan masukkan serbuk kunyit dan garam secukupnya.  Gaul rata dan goreng sehingga ikan masak.  Angkat dan ketepikan seketika.

2.  Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali, tumiskan bahan-bahan tumbuk hancur sehingga berbau harum.  Masukkan gula secukupnya dan kacau rata, tambahkan sos ikan secukup rasa, kacau dan masukkan ikan keli yang digoreng tadi.  Gaul sehingga rata dan masakkan dengan api kecil.  Akhir sekali masukkan jus limau kasturi (taruh sedikit dulu, sesuaikan rasanya baru ditambah lagi jika perlu), kacau rata dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih panas berserta lauk sampingannya...

No comments:

Post a Comment