KEK PISANG

Thursday, March 30, 2017

IKAN CENCARU BAKAR...











IKAN CENCARU BAKAR 
BERSAMA SAMBAL KICAP




Bahan-bahan :

3  ekor  ikan cencaru  (boleh juga guna ikan lain seperti kembung, pari dll.)
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

     Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit sehingga rata.  Sediakan pemanggang ajaib, pan non-stick atau bakar di dalam oven.  Bakar sehingga ikan masak.  (Jika suka, alaskan dasar pemanggnag ajaib dengan daun pisang untuk aroma yang harum  ketika membakar ikan tadi).


Sambal Kicap :

1  biji  cili merah  -  hiris
8  biji  cili padi hijau  -  hiris
1  labu  bawang besar merah  -  hiris kasar
1  biji  limau nipis  -  perah & ambil jusnya
Kicap lemak manis secukupnya
Garam & gula secukupnya


Cara Penyediaan :

     Hiris bawang besar, cili merah dan cili padi.  Tuangkan kicap lemak manis secukupnya di dalam mangkuk dan tambahkan perahan air limau nipis.  Kacau rata.  Masukkan pula garam dan gula secukup rasa.  Kacau sehingga semua larut dan sebati.  Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris tadi.  Sesuaikan rasanya.  Jika sudah cukup rasanya, hidangkan bersama dengan ikan bakar tadi...

No comments:

Post a Comment