KEK PISANG

Wednesday, March 1, 2017

EPAL OAT STREUSEL BAKAR...

 Enak juga dinikmati bersama ais krim vanilla...








EPAL OAT STREUSEL BAKAR
rujukan  :    Majalah Sedap Mei 2013; (sangat sedap)...




Bahan-Bahan :

300  gm  epal hijau, dipotong dadu
1  sudu makan  gula merah
1/2  sudu teh  serbuk kayu manis
2  sudu makan  mentega tawar, dicairkan
1  sudu teh  parutan kulit lemon
2  sudu teh  air perahan lemon


Bahan taburan :
(kacau berbutir)

75  gm  mentega tawar sejuk
2  sudu makan  gula aising
50  gm  tepung gandum
25  gm  serbuk badam
30  gm  oat


Cara Membuat :

1.  Kacau rata epal, gula merah, serbuk kayu manis, mentega tawar (yang telah dicairkan), parutan kulit lemon dan air perahan lemon.

2.  Tuangkan ke dalam cawan aluminium empat segi yang disapu nipis marjerin.  (Saya guna ramekin - dapat 4 bekas).

3.  Taburkan dengan bahan taburan.  Bakar dengan api bawah pada suhu ketuhar 170'C selama 20 minit sehingga masak/keperingan sedikit bahagian atasnya.


INFO :  Tekan sekeliling epal dan pilih yang putih bersih, jangan pilih yang lembik...

No comments:

Post a Comment