Monday, March 27, 2017
IKAN MASAK SAMBAL HIJAU...
IKAN MASAK SAMBAL HIJAU
rujukan : Ilham Dapur...
Bahan-bahan :
1 ekor ikan pilihan (saya guna 8 ekor ikan sardin)
1/2 labu bawang besar bombay - hiris nipis (saya 1 biji saiz sederhana)
2 ulas bawang putih - hiris nipis
4-5 biji cili hijau
3 biji cili padi hijau - lebihkan jika suka pedas
1 biji tomato - belah 4/6
3 helai daun limau purut
1/4 cawan minyak sayur
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Cuci ikan dengan air asam jawa, toskan.
2. Lumur ikan dengan sedikit garam, serbuk kunyit, goreng seperti biasa biar sedikit garing di kedua-dua bahagian, angkat dan ketepikan.
3. Panaskan 1/4 cawan minyak, goreng bawang putih dan bawang besar biar sedikit perang, toskan.
4. Dengan pengisar kering, kisarkan semua cili dan bawang yang digoreng tadi biar hancur sedikit.
5. Panaskan balik minyak goreng bawang tadi, masukkan bahan kisar, daun limau purut, bahan perasa dan masak seketika biar sambal masak.
6. Tambah sedikit air jika perlu, masukkan tomato dan masak sekejap lagi biarkan sedikit kering.
7. Tuangkan ke atas ikan yang digoreng tadi dan sedia dihidangkan bersama nasi putih...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment