Wednesday, March 15, 2017
PUDING MANGGA...
PUDING MANGGA
rujukan : DapurTanpaSempadan...
Bahan-Bahan :
5 gm serbuk jelly "konnyakku"
625 liter air (2 1/2 cawan)
4 sudu besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gm isi mangga masak *
125 ml air * ( * dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan
Daun pudina untuk hiasan (tak letak)
Cara-Cara :
1. Dalam periuk, satukan air, gula pasir dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
2. Alih periuk dari api. Tuangkan puree buah mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isikan di dalam bekas/acuan sesuai, biarkan hingga hilang wap panasnya.
3. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga dan juga selitkan daun pudina sebagai hiasan; (jika guna)...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment