KEK PISANG

Wednesday, March 15, 2017

PUDING MANGGA...










PUDING MANGGA
rujukan  :     DapurTanpaSempadan...




Bahan-Bahan :

5  gm  serbuk jelly "konnyakku"
625  liter  air   (2 1/2  cawan)
4  sudu besar  gula pasir
200  ml  susu sejat "IDEAL"
200  gm  isi mangga masak *
125  ml  air *  ( * dikisar halus)
2-3  titik  pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan
Daun pudina untuk hiasan  (tak letak)


Cara-Cara :

1.  Dalam periuk, satukan air, gula pasir dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.

2.  Alih periuk dari api.  Tuangkan puree buah mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata.  Isikan di dalam bekas/acuan sesuai, biarkan hingga hilang wap panasnya.

3.  Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam atau hingga keras.  Hidangkan bersama hirisan mangga dan juga selitkan daun pudina sebagai hiasan; (jika guna)...

No comments:

Post a Comment