KEK PISANG

Friday, March 3, 2017

PAI AYAM CENDAWAN...











PAI AYAM CENDAWAN
rujukan  :    Majalah RASA Okt. 2016...




Bahan-Bahan :

200  gm  isi ayam kisar
1  cawan  cendawan butang dalam tin  -  dipotong kecil
1  tin  sup krim cendawan segera
1  biji  bawang besar  -  dicincang kasar
2  ulas  bawang putih  -  dicincang halus
Sedikit daun bawang  -  dihiris halus
1  sudu teh  serbuk lada hitam
1  sudu teh  serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Doh pastri segera secukupnya  (saya guna Puff Pastry segera jenama KAWAN)
Minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bawang besar dan juga bawang putih sehingga wangi.

2.  Kemudian masukkan isi ayam kisar.  Kacau sehingga ayam agak masak.

3.  Masukkan cendawan butang, daun bawang dan sup krim cendawan.  Gaul rata.

4.  Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan lada sulah dengan secukupnya.  Angkat dan sejukkan seketika.

5.  Canai doh pastri puff dan masukkan ke dalam acuan yang bersesuaian.  Tuangkan inti dengan secukupnya dan tutup permukaan pai dengan lebihan pastri.

6.  Bakar pai dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga pai masak sepenuhnya.

7.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment