Friday, March 3, 2017
PAI AYAM CENDAWAN...
PAI AYAM CENDAWAN
rujukan : Majalah RASA Okt. 2016...
Bahan-Bahan :
200 gm isi ayam kisar
1 cawan cendawan butang dalam tin - dipotong kecil
1 tin sup krim cendawan segera
1 biji bawang besar - dicincang kasar
2 ulas bawang putih - dicincang halus
Sedikit daun bawang - dihiris halus
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Doh pastri segera secukupnya (saya guna Puff Pastry segera jenama KAWAN)
Minyak masak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bawang besar dan juga bawang putih sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan isi ayam kisar. Kacau sehingga ayam agak masak.
3. Masukkan cendawan butang, daun bawang dan sup krim cendawan. Gaul rata.
4. Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan lada sulah dengan secukupnya. Angkat dan sejukkan seketika.
5. Canai doh pastri puff dan masukkan ke dalam acuan yang bersesuaian. Tuangkan inti dengan secukupnya dan tutup permukaan pai dengan lebihan pastri.
6. Bakar pai dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga pai masak sepenuhnya.
7. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment