KEK PISANG

Friday, March 17, 2017

SAMBAL SARDIN...









SAMBAL SARDIN
rujukan  :    Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

1  tin  besar sardin
3  sudu besar  sos tomato
2  biji  tomato  -  dibelah 4
1  labu  bawang besar  -  dihiris kasar
5  biji  limau kasturi  -  diambil jusnya
3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan dikisar :

15  tangkai  cili kering
10  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2.  Masukkan sardin, bawang besar dan sos tomato.  Kemudian kacau rata.
3.  Masukkan buah tomato dan kacau rata.  Sesuaikan rasa garamnya.
4.  Tutup api dan masukkan jus limau.  Taburkan dengan sedikit hirisan daun bawang; (jika guna).
5.  Sedia dihidangkan...




 Dessert :  Puding Mangga

No comments:

Post a Comment