Wednesday, July 3, 2013
APAM HITAM MANIS
APAM HITAM MANIS
sumber : buku resipi 'Minuman Petang'
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
410 ml susu cair
250 gm mentega
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1 cawan gula halus
3 biji telur
2 tbsp serbuk penaik
1/2 biji kelapa parut putih
Cara Membuat :
1. Masak gula pasir dengan api kecil hingga cair dan berwarna coklat.
2. Masukkan mentega, air dan dikacau hingga pekat dan sebati. Sejukkan.
3. Pukul telur dengan gula halus hingga hancur. Masukkan serbuk penaik, susu cair, tepung gandum dan air gula yang di masak tadi. Kacau hingga sebati. (Tapis jika bergentel atau blender saja).
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan pilihan yang dilenser dengan sedikit minyak dan kukus selama 15-20 minit. Hidangkan dengan kelapa parut. (menghasilkan : 56 biji).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment