KEK PISANG

Tuesday, July 16, 2013

Lauk untuk berbuka 7 Ramadan

 Daging Masak Merah


 Tumis Sayur Sawi





DAGING MASAK MERAH



sumber :  Bicara Kak Noor - tqvm



  1  kilo   daging  (dipotong berbuku besar, direbus, letak juga sedikit pewarna merah & sedikit garam...
                            direbus hingga empuk)
Sedikit halia  (mayang nipis)
   1  tbsp      cili giling
   3  tbsp      sos tomato
   1  tbsp      sos cili
   1  tbsp      sos tiram
   1  tbsp      sos ikan
1/2  kiub      pati daging
   1  labu      bawang besar  (potong besar)
   2  batang   kacang panjang (potong 3 inci - saya guna lobak merah - dihiris memanjang)
Lada benggala (potong ikut suka)
Gula dan garam secukupnya
Air secukupnya



Cara Memasak :

     Potong/hiris nipis daging.  Tumiskan bawang bersama halia hingga wangi.  Masukkan cili giling.  Kacau hingga wangi.  Masukkan kesemua sos dan sedikit air.  Masukkan daging dan kiub pati daging.  Masukkan bahan perisa.  Biarkan seketika di dalam kuali dan biarkan hingga lembut dan empuk.  Masukkan bawang dan lada benggala.  Masukkan lobak merah.  Kacau seketika dan bolehlah diangkat.

1 comment:

  1. sedapnya...adda suka kalau daging dan sawi masak cmtu...

    ReplyDelete