Daging Masak Merah
Tumis Sayur Sawi
DAGING MASAK MERAH
sumber : Bicara Kak Noor - tqvm
1 kilo daging (dipotong berbuku besar, direbus, letak juga sedikit pewarna merah & sedikit garam...
direbus hingga empuk)
Sedikit halia (mayang nipis)
1 tbsp cili giling
3 tbsp sos tomato
1 tbsp sos cili
1 tbsp sos tiram
1 tbsp sos ikan
1/2 kiub pati daging
1 labu bawang besar (potong besar)
2 batang kacang panjang (potong 3 inci - saya guna lobak merah - dihiris memanjang)
Lada benggala (potong ikut suka)
Gula dan garam secukupnya
Air secukupnya
Cara Memasak :
Potong/hiris nipis daging. Tumiskan bawang bersama halia hingga wangi. Masukkan cili giling. Kacau hingga wangi. Masukkan kesemua sos dan sedikit air. Masukkan daging dan kiub pati daging. Masukkan bahan perisa. Biarkan seketika di dalam kuali dan biarkan hingga lembut dan empuk. Masukkan bawang dan lada benggala. Masukkan lobak merah. Kacau seketika dan bolehlah diangkat.
sedapnya...adda suka kalau daging dan sawi masak cmtu...
ReplyDelete