KEK PISANG

Tuesday, July 23, 2013

ROTI JALA (Ramadan 14)

Hai teman-teman semua!  Hari ni sedikit rajin untuk menjala roti jala.  Lama dah tak buatnya.  Malas nak  membuatnya tapi memandangkan ada lauk kari ayam maka teringin pula nak makan roti jala.  Inilah hasilnya yang tak berapa cantik.  Saya rasa semua orang tahu membuatnya.  Jom kita semak resipinya pula...











ROTI JALA



Bahan-bahan :

       2  cawan   tepung gandum
       1  cawan   santan pekat/susu segar/susu cair
 1 1/2  cawan   air
       1  biji         telur
       1  tbsp       minyak/mentega cair
garam secukup rasa
pewarna kuning lemon secukupnya


Cara-cara :

1.   Blend kesemuanya.
2.   Tapiskan adunan supaya tidak berketul-ketul.
3.   Masukkan ke dalam botol muncung tiga.
4.   Picitkan di atas non-stick pan secara melintang dan menegak.
5.   Biarkan masak selama 3 minit.  Lipat kiri kanan dan gulung.
6.   Sedia untuk dihidangkan dengan pencicah kegemaran.

2 comments:

  1. Rajinnya zara menjala ye... akak kalau hendak buat payah sikit, jadi nak senang tunjuk aje di bazar ;)

    ReplyDelete
  2. Dah terpaksa Nur Hayati..anak ramai, beli di bazar tak cukup dan tak sedap kata mereka..kenalah mama dia rajin sikit...

    ReplyDelete