Hai teman-teman semua! Hari ni sedikit rajin untuk menjala roti jala. Lama dah tak buatnya. Malas nak membuatnya tapi memandangkan ada lauk kari ayam maka teringin pula nak makan roti jala. Inilah hasilnya yang tak berapa cantik. Saya rasa semua orang tahu membuatnya. Jom kita semak resipinya pula...
ROTI JALA
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat/susu segar/susu cair
1 1/2 cawan air
1 biji telur
1 tbsp minyak/mentega cair
garam secukup rasa
pewarna kuning lemon secukupnya
Cara-cara :
1. Blend kesemuanya.
2. Tapiskan adunan supaya tidak berketul-ketul.
3. Masukkan ke dalam botol muncung tiga.
4. Picitkan di atas non-stick pan secara melintang dan menegak.
5. Biarkan masak selama 3 minit. Lipat kiri kanan dan gulung.
6. Sedia untuk dihidangkan dengan pencicah kegemaran.
Rajinnya zara menjala ye... akak kalau hendak buat payah sikit, jadi nak senang tunjuk aje di bazar ;)
ReplyDeleteDah terpaksa Nur Hayati..anak ramai, beli di bazar tak cukup dan tak sedap kata mereka..kenalah mama dia rajin sikit...
ReplyDelete