KEK PISANG

Tuesday, July 16, 2013

CUCUR UDANG








CUCUR UDANG



sumber   :   buku resipi



Bahan-bahan :

600  gm         tepung gandum
300  gm         udang basah
  40  gm         taugeh
750  ml          air   )
Sedikit garam       )  disatukan
    1  tsp         serbuk penaik
    5  tangkai   daun kucai
Minyak masak


Cara Membuat :

1.   Udang dan taugeh dibersihkan.  Daun kucai dihiris.  Taugeh dibuang kulit hitam dan ekornya.

2.   Satukan tepung gandum dan serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan.  Masukkan taugeh, udang dan daun kucai.  Gaulkan hingga rata.

3.   Tuangkan air dan kacaukan hingga adunan sebati.

4.   Panaskan minyak masak dalam kuali.  Kemudian panaskan senduk dalam minyak tadi.  Kemudian gunakan senduk itu untuk menyenduk adunan dan masukkan ke dalam minyak.  (saya menggorengnya seperti membuat jemput-jemput biasa jer).

5.   Goreng kuih ini hingga tanggal dari senduk.  Hidangkan dengan sos cili.

No comments:

Post a Comment