Tuesday, July 16, 2013
CUCUR UDANG
CUCUR UDANG
sumber : buku resipi
Bahan-bahan :
600 gm tepung gandum
300 gm udang basah
40 gm taugeh
750 ml air )
Sedikit garam ) disatukan
1 tsp serbuk penaik
5 tangkai daun kucai
Minyak masak
Cara Membuat :
1. Udang dan taugeh dibersihkan. Daun kucai dihiris. Taugeh dibuang kulit hitam dan ekornya.
2. Satukan tepung gandum dan serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan. Masukkan taugeh, udang dan daun kucai. Gaulkan hingga rata.
3. Tuangkan air dan kacaukan hingga adunan sebati.
4. Panaskan minyak masak dalam kuali. Kemudian panaskan senduk dalam minyak tadi. Kemudian gunakan senduk itu untuk menyenduk adunan dan masukkan ke dalam minyak. (saya menggorengnya seperti membuat jemput-jemput biasa jer).
5. Goreng kuih ini hingga tanggal dari senduk. Hidangkan dengan sos cili.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment