KEK PISANG

Thursday, July 25, 2013

IKAN BERLADA







IKAN BERLADA


Oleh  :  zaralicious



Bahan-bahan :

6  keping   ikan tenggiri
1  tsp        cuka masakan
1  pokok   daun bawang  (dihiris)
Garam secukup rasa
Kunyit serbuk
Minyak untuk menggoreng


Bahan Kisar :

6  tangkai   cili merah
1  tbsp       cili giling
3  ulas        bawang putih
3  ulas        bawang merah
1  inci         halia


Cara Memasak :

1.   Ikan dibersihkan.  Kemudian lumurkan dengan garam dan kunyit.
2.   Gorengkan ikan hingga garing.  Angkat dan ketepikan.
3.   Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan kisar hingga garing.
4.   Masukkan cuka dan garam secukup rasa.  Kacau rata.
5.   Tutup api dan tuangkan di atas ikan.  Taburkan dengan hirisan daun bawang.
6.   Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment