KEK PISANG

Friday, July 12, 2013

Sup Ayam







SUP AYAM


resipi dari  :  tiffinbiru (DapurTanpaSempadan - CMG)




Bahan-bahan :

1  ekor     ayam  (dipotong kecil, cuci bersih & toskan)
4  biji        kentang (dipotong-potong)
1  peket    sup bunjut  (sup tulang ADABI)
1  batang   kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
6  kuntum  bunga cengkih
3  biji         buah pelaga
1  kiub       pati ayam (optional)
1  pokok   daun sup
1  tbsp       bawang goreng
Air secukupnya
Garam secukupnya


Bahan Kisar Halus :

      6     biji   bawang merah
      4     ulas  bawang putih
      2     inci   halia
   1/2     inci   kunyit hidup
1 1/2     tbsp  lada hitam biji


Bahan Hiasan :

Hirisan daun sup & bawang secukupnya
Bawang goreng


Cara memasak :

     Masukkan ayam ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan air secukupnya (hingga ayam tenggelam).  Tambah sup bunjut dan kacau rata.  Masak hingga mendidih.

     Tambahkan bawang goreng, kiub pati ayam (jika guna) dan daun sup, renih hingga ayam empuk (tambah air jika air berkurangan - air panas).  Kemudian masukkan kentang dan sambung memasak hingga kentang empuk.  Tambahkan garam secukup rasa.  Tutup api dan taburkan dengan bahan hiasan.

2 comments: