yang ni untuk dibawa balik ke asrama
yang ni ambil 2 keping untuk merasa
OREO NUTELLA CHIFFON CAKE
Bahan-bahan A :
4 biji kuning telur (A)
70 ml susu segar
70 ml minyak jagung
45 ml air
100 gm gula halus
1 tbsp coffee emulco
2 tbsp Nutella spread
150 gm tepung superfine *
1 tsp baking powder *
secubit garam halus * (* disatukan, gaul rata & ayak)
Bahan-bahan B :
4 biji putih telur
90 gm gula halus
secubit cream of tartar
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Siapkan tin chiffon saiz 23cm.
2. Dalam satu bekas, campur kesemua bahan A dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan mesra. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk yang bersih dan kering, masukkan putih telur, putar hingga berbuih. Kemudian masukkan gula halus dan cream of tartar pada kelajuan tinggi hingga menjadi "meringue".
4. Kemudian masukkan "meringue" tadi ke dalam adunan no. 2 dan gaul rata menggunakan kaedah kaup balik. Tuang ke dalam tin chiffon dan bakar selama 40-45 minit atau hingga masak.
5. Keluarkan dari oven, terlangkupkan dalam posisi terbalik. Biar kek sejuk sepenuhnya barulah boleh dikeluarkan dari tin chiffon.
6. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment