Monday, July 22, 2013
SAMBAL GORENG KENTANG
SAMBAL GORENG KENTANG
rujukan : buku resipi Chef Hanieliza
Bahan A :
4 biji kentang (dibuangkan kulit)
1 tsp gula
1 tsp cuka (tak letak)
2 biji telur (dipikul ringan & digorengkan hancur - saya tambah)
1 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B : (Dikisar)
1 tbsp cili giling
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara Membuat :
1. Kentang dipotong baji. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan gorengkan kentang hingga garing.
3. Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan kisar hingga terbit minyak.
4. Masukkan garam, gula dan cuka (jika guna). Kemudian kacau rata.
5. Masukkan kentang goreng, telur hancur dan kacau sekali lagi.
6. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya sambal kentang ni..
ReplyDelete