KEK PISANG

Monday, July 29, 2013

CORNFLAKES GLACEE









CORNFLAKES GLACEE


sumber :  citarasawan
dicuba  :  zaralovebaking



Bahan A :

  60  ml      madu
  60  gm     mentega/marjerin
    1  tbsp   gula kastor
    1  tsp     esen vanilla


Bahan B :

200  gm   cornflakes  (ramas sikit)
  50  gm   bijan  (disangai dahulu)
  50  gm   ceri merah   )
  50  gm   ceri hijau     )  (dicincang/dihiris halus)
  50  gm   hirisan badam (jika suka - dibakar dahulu)


Cara-cara :

1.   Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga hampir pekat.  Tutup api dan masukkan bahan B dan gaul hingga rata dan sebati.

2.   Sudukan ke dalam cawan kertas dan bakar pada suhu 160'C selama 15 minit atau hingga kekuningan.

3.   Biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

1 comment:

  1. sedap nyer zara, kak ruby ada buat gak tp lain sikit........

    ReplyDelete