KEK PISANG

Thursday, July 25, 2013

PULUT SERIKAYA









PULUT SERIKAYA



Oleh  :  yatiememories



Bahan Lapisan Bawah :

      2   cawan   beras pulut  (rendam selama 30 minit jika menggunakan pulut susu)
1 1/2   cawan   santan cair
   1/2   tsp.       garam halus
      1   tbsp.     minyak masak


Bahan Lapisan Atas :

      1   cawan   tepung gandum
      1   tbsp.     tepung jagung
      1   tbsp.     tepung beras
   3/4   cawan   gula melaka *  (hiris kecil)
   1/2   cawan   gula pasir *
      1   helai      daun pandan *
      1   cawan   air *  (yang bertanda * hendaklah dimasak hingga gula larut & ditapis)
      2   biji         telur
      2   cawan   santan pekat
   1/2   tsp.       garam
sedikit coklat emulco (untuk warna gelap sedikit)


Loyang :  10 x 10 x 2 inci, disapu sedikit minyak & dialas plastik


Cara-cara :

     Untuk Lapisan Bawah :  Cucikan beras pulut kemudian rendam 30 minit dan toskan.  Sementara itu panaskan kukusan, alaskan loyang dengan plastik yang disapu sedikit minyak pada permukaan plastik.  Masukkan pulut dan ratakan.  Satukan garam dan santan, kacau rata dan tuangkan ke atas pulut.  Masukkan minyak, kacau sedikit biar rata dan letakkan 1 helai daun pandan.
     Kukus selama 25 minit/hingga masak.

     Untuk Lapisan Atas :  Satukan kesemua bahan, kacau rata atau blender hingga sebati.  Tapiskan ke dalam periuk.  Masak dengan api perlahan sambil sentiasa dikacau hingga sedikit pekat (masak naik wap anggaran 5 minit).  Tutup api.

     Untuk pulut serikaya :  Pulut tadi ditekan hingga padat, ratakan.  Kemudian tuangkan lapisan atasnya, ratakan dan sambung mengukus lagi selama 20-25 minit dengan api sederhana.

No comments:

Post a Comment