PUASA HARI KEDUA
untuk di bawa ke surau (moreh)
TALAM VANILLA COKLAT
rujukan : blog 'Yatiememories'
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Lapisan Bawah :
1 1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastad
1 cawan gula
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air
2 biji telur (dipukul sedikit)
1 tsp esen vanilla
secubit garam
Loyang : 10 x 10 x 3 inci, sapu sedikit minyak & dialas dengan plastik
Cara-cara :
Satukan kesemua jenis tepung di dalam mangkuk. Masukkan sedikit garam, gula, telur, air dan santan. Gaul hingga sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak naik wap dengan api sederhana (anggaran 5 minit). Hendaklah sentiasa dikacau supaya adunan tidak berketul.
Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
Bahan Lapisan Atas :
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
3 biji telur
1 cawan gula
1 tbsp serbuk koko (dibancuh dengan 4 tbsp air suam hingga larut)
1 tsp coklat emulco
secubit garam
Cara-cara :
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk kecuali coklat emulco dan bancuhan serbuk koko. Gaul sebati (atau blend kesemuanya). Kemudian masukkan coklat emulco dan bancuhan serbuk koko dan digaul sebati. Masukkan ke dalam periuk, masak naik wap. Guna api kecil Tuangkan ke atas lapisan vanilla dan kukus selama 20 minit (cakar-cakar sedikit permukaan lapisan bawah tadi sebelum menuang adunan coklat tadi).
Sedap tengok zara... boleh gak akak cuba ni ;-)
ReplyDeleteP/s akak kasi duit jer Di surau utk moreh tak smpt akak nak masak bagai :)
terima kasih Nur Hayati..memang sedap..rasanya seakan Talam Suji cuma bahagian atas rasa coklat..kak sebenarnya pun bagi duit jer..ni terlebih rajin sikit sebab ada masa sikit...
ReplyDelete