KEK PISANG

Sunday, July 21, 2013

SAMBAL BEBOLA KETAM








SAMBAL BEBOLA KETAM



Oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com




Bahan-bahan :


30  biji        bebola ketam
  1  tsp        jus limau kasturi
  1  labu      bawang besar  (dimayang bulat)
  1  cawan   minyak masak
  1  pokok   daun sup  (dihiris)
  1  tsp        gula
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Dikisar)

15  tangkai   cili kering
  5  biji         bawang merah
  2  ulas        bawang putih


Cara Memasak :

1.   Panaskan minyak dan gorengkan bebola ketam hingga masak.  Angkat dan ketepikan.
2.   Keluarkan separuh minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan garing.
3.   Masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
4.   Masukkan bebola ayam.  Kacau rata dan sebati.
5.   Tutup api dan tambah jus limau dan hirisan daun sup.  Kacau rata dan angkat.
6.   Sedia dihidangkan.



2 comments: