yang ni bekalan untuk anak bawa balik ke asrama
CREME PUFF COKLAT BERINTIKAN KASTAD PANDAN
sumber : QaseyHoney (tqvm untuk resipi yang sedap ni)
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
2 tbsp serbuk koko
1 cawan air
1/2 tsp garam halus
1 tbsp gula pasir
1/2 cawan mentega tanpa garam
4 biji telur (B)
Cara Penyediaan :
1. Ayak tepung dan serbuk koko.
2. Panaskan bahan-bahan yang lain kecuali telur sehingga mentega cair. Tutup api.
3. Masukkan campuran tepung sekaligus dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul. Pastikan adunan likat dan boleh dipaipkan.
5. Masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bintang dan paip di atas dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas minyak yang digris.
6. Bakar selama 25 minit pada suhu 210'C. Sejukkan.
7. Potong cream puff di bahagian tengah, paipkan dengan kastad pandan atau ikut citarasa.
KRIM PANDAN
sumber : Majalah RASA 2007 (Chef Nor Asmawati) - sangat sedap, tqvm.
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Inti Pandan :
500 ml susu segar
2 biji telur (B)
100 gm gula halus
1/2 tsp esen vanilla
25 gm tepung kastad
30 gm tepung jagung
1/2 tsp pandan emulco
1/2 tsp pewarna hijau
Cara memasaknya :
1. Untuk membuat inti pandan : masukkan kesemua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat.
3. Sejukkan inti sebelum dimasukkan ke dalam cream puff.
No comments:
Post a Comment