Monday, July 15, 2013
KUIH BINGKA PANDAN DURIAN
KUIH BINGKA PANDAN DURIAN
oleh : DapurTanpaSempadan - CMG (sangat sedap & lembut)
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor
2 cawan santan
1 cawan air *
6 helai daun pandan * - potong kecil ( * dikisar & tapis ambil jusnya)
2 biji telur (A)
3-4 ulas durian (ambil isinya)
2 tbsp mentega (cair & sejukkan)
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
Cara-cara :
Satukan telur dan gula, kacau sehingga gula hancur. Masukkan santan dan jus pandan, kacau rata. Tambahkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati. Masukkan sedikit garam dan pewarna hijau. Gaul rata dan ditapis.
Isi durian dilecek hingga halus, masukkan ke dalam bancuhan tadi bersama mentega cair. Kacau rata dan tuangkan ke dalam acuan pilihan yang telah dipanaskan sebentar (anggaran 5 minit) di dalam oven. (Acuan terlebih dahulu hendaklah disapu dengan sedikit mentega).
Kemudian keluarkan acuan dari oven, tuangkan adunan kuih, taburkan sedikit bijan (jika suka) di atas permukaan kuih dan bakar selama 50 minit/hingga masak pada suhu 200'C.
TIPS : kisar kesemua bahan kecuali durian kemudian ditapis dan ambil 1 cawan dari adunan tadi dan kisar sekali lagi dengan isi durian. Gaulkan kembali dengan adunan asal. Tuangkan ke dalam acuan dan bakar.
(Acuan pecah 8 : menghasil 3 keping)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment