Wednesday, June 25, 2014
BISKUT MOCCA CRUNCH
BISKUT MOCCA CRUNCH
sumber dari : Majalah RASA Jun 2014 - Chef Anuar Draman
Bahan-bahan :
100 gm mentega
20 gm lemak sayuran (shortening)
80 gm gula kastor
140 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
20 gm tepung kentang
1/8 tsp soda bikarbonat
1/8 tsp emplex
40 gm Koko Krunch - dikisar
30 gm chocolate rice
1 tsp esen mocca
100 gm badam hiris - untuk hiasan
2 biji kuning telur - untuk hiasan
Cara Penyediaan :
1. Putar mentega, lemak sayuran dan gula kastor hingga kembang.
2. Masukkan semua tepung bersama soda bikarbonat, emplex, Koko Krunch dan juga chocolate rice. Gaulkan sebati.
3. Uli adunan sehingga menjadi doh. Canai dan terapkan menggunakan acuan berbentuk empat segi.
4. Letakkan di atas dulang pembakar dan sapukan kuning telur berserta hirisan badam di atasnya.
5. Bakar selama 25 minit atau sehingga masak pada suhu 150'C.
Labels:
Biskut/Cookies
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment