KEK PISANG

Wednesday, June 25, 2014

BISKUT MOCCA CRUNCH







BISKUT MOCCA CRUNCH
sumber dari  :  Majalah RASA Jun 2014 -  Chef Anuar Draman



Bahan-bahan :

100  gm  mentega
  20  gm  lemak sayuran (shortening)
  80  gm  gula kastor
140  gm  tepung gandum
  30  gm  tepung jagung
  20  gm  tepung kentang
 1/8  tsp  soda bikarbonat
 1/8  tsp  emplex
  40  gm  Koko Krunch  -  dikisar
  30  gm  chocolate rice
    1  tsp  esen mocca
100  gm  badam hiris  -  untuk hiasan
    2  biji  kuning telur  -  untuk hiasan


Cara Penyediaan :

1.   Putar mentega, lemak sayuran dan gula kastor hingga kembang.
2.   Masukkan semua tepung bersama soda bikarbonat, emplex, Koko Krunch dan juga chocolate rice.  Gaulkan sebati.
3.   Uli adunan sehingga menjadi doh.  Canai dan terapkan menggunakan acuan berbentuk empat segi.
4.   Letakkan di atas dulang pembakar dan sapukan kuning telur berserta hirisan badam di atasnya.
5.   Bakar selama 25 minit atau sehingga masak pada suhu 150'C.

No comments:

Post a Comment