Saturday, June 28, 2014
NASI MENTEGA KISMIS
NASI MENTEGA KISMIS
sumber dari : yatiememories ; thanks
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi ; cuci bersih & direndam selama 25 minit ; toskan
5 cawan air
1 cawan susu cair
1 kiub pati ayam 'Maggi/Knorr'
2 tbsp mentega
1/3 cawan kismis kuning
Bahan Tumis :
1 biji bawang besar - dipoting dadu
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang serai - dititik
1 helai daun pandan - disimpul
1 inci halia - dihiris nipis
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Bahan Hiasan :
Hirisan daun bawang & daun sup
Bawang goreng
Cara Memasak :
1. Di dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumiskan sehingga harum. Masukkan beras dan kacaukan sehingga mesra, masak anggaran 1-2 minit. Masukkan pati kiub ayam (hancurkan dulu) dan gaulkan rata. Tutupkan api.
2. Alihkan beras ke dalam periuk rice cooker, tuangkan air dan susu cair, kacau rata. Tambahkan garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa. Bila nasi telah kering taburkan kismis dan biarkan nasi betul-betul masak. Gaulkan nasi dengan chopstick secara perlahan-lahan agar nasi tidak patah. Biarkan sebentar.
3. Taburkan bahan-bahan hirisan sebelum dihidangkan bersama lauk kegemaran.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment