Nasi Beringin dihidangkan bersama Sambal Telur, Ayam Goreng Simple untuk
juadah tengahari semalam. Rasa nasi ni seakan-akan nasi lemak biasa saja tetapi tetap sedap...
NASI BERINGIN
sumber : yatiememories
4 cawan beras basmathi
6 cawan santan (atau 1 cawan santan pekat & selebihnya ditambah air biasa)
2 sudu besar minyak sapi atau marjerin
Bahan Tumis :
2 batang serai - dititik
5 biji bawang merah - mayang nipis
3 ulas bawang putih - mayang nipis
3 cm halia - mayang nipis
4 helai daun pandan - disimpul
2 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 biji bunga cengkih
5 butir biji halba
garam secukupnya
Cara Penyediaan :
1. Cuci beras, rendamkan selama 30 minit dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi, goreng bawang merah, bawang putih hingga kuning dan wangi.
3. Masukkan halia, rempah penumis (4 sekawan), halba dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum.
4. Masukkan santan dan apabila mendidih, masukkan sekali beras dan masak seperti biasa hingga kering. (Jika menggunakan periuk elektrik, masukkan sekali beras dengan santan dan masak seperti biasa).
5. Karih/gemburkan nasi bila nasi dah kering. Sedap dimakan bersama lauk kari & sambal udang/sotong.
No comments:
Post a Comment