Kek Coklat Amerika & Kek Badam - bekalan untuk
anak-anak bawa balik ke asrama setiap satu seorang...
KEK BADAM
buku resipi 'Jamuan Kek' - Chef Zubaidah
Bahan-bahan :
250 gm mentega
150 gm gula kastor
5 biji telur 'B'
250 gm tepung naik sendiri
100 gm serbuk badam
50 gm susu pekat manis
1 tbsp sirap emas (golden syrup)
1 tsp esen vanilla
sedikit kepingan badam untuk hiasan
Cara-caranya :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur satu persatu. Kemudian masukkan serbuk badam, sirap emas dan esen vanilla.
3. Masukkan tepung naik sendiri dan susu pekat manis.
4. Gaulkan adunan sehingga rata dan tuangkan ke dalam acuan bersaiz 8 inci yang telah digris & dialas dengan kertas minyak.
5. Taburkan kepingan badam di atas adunan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 50 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment