Monday, June 16, 2014
DAGING MASAK MAMAK
DAGING MASAK MAMAK
dari buku : 101 Resipi menggunaakan Pemanggang Ajaib - Hanieliza
Bahan-bahan :
500 gm daging (dihiris nipis)
2 tbsp serbuk kari
3 tbsp tomato puri
3 biji cili hijau (dibelah)
2 tbsp cili kisar
2 tbsp kicap manis
5 tangkai daun kai
1 cawan air
2 biji tomato (dibelah 4)
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
2 tbsp minyak masak
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
1. Gaulkan daging bersama serbuk kari, tomato puri, cili kisar, kicap manis dan daun kari.
2. Panaskan sedikit minyak masak di dalam pemanggang ajaib dengan api sederhana.
3. Masukkan daging, air dan garam. Tutup dan masak selama 15 minit.
4. Buka penutup dan masukkan tomato, bawang besar dan cili hijau. Tutup semula.
5. Terbalikkan pemanggang dan masak selama 2 minit.
TIPS : boleh juga direbuskan daging dengan bahan perap di dalam pemanggang ajaib selama 15 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Senang ye zaharah masak dalam pemanggang ajaib ni ye.. sedap nampak tu :)
ReplyDeleteSenang, mejimatkan masa serta sedap..dapur pun tak kotor..hihi
ReplyDelete