KEK PISANG

Saturday, June 14, 2014

MUFFIN PANDAN










MUFFIN PANDAN
sumber resipi  :  AnymzmyKitchen, Nor@SecubitGaram, Citarasawan dll.



Bahan-bahan :

  200  gm    tepung gandum
1 1/2  tsp    baking powder
   1/2  tsp    baking soda
   1/2  tsp    garam halus
  120  gm    gula kastor
  200  ml     santan kelapa  (dalam kotak)
  100  ml     minyak jagung
      2  biji    telur 'B'
      1  tsp    pandan paste *
   1/2  tsp    pandan essence *

(NOTA :  *  sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh dikisar 5-7 helai daun pandan bersama 200 ml santan di atas dan ditapis).


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 190'C.  Sediakan loyang muffin yang dialaskan dengan paperliners.

2.   Ayakkan tepung, baking powder, baking soda dan garam.  Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar.  Campurkan gula kastor dan kacau rata menggunakan whisk tangan.  Sekadar sebati saja.

3.   Campurkan kesemua bahan-bahan basah ke dalam bahan kering.  Kaupbalik sekadar sebati saja.  Adunan akan kelihatan seakan berketul-ketul sedikit (lumpy).

 4.   Sudukan adunan ke dalam paperliners dan taburkan dengan sedikit badam cincang dan chocolate rice di atasnya jika suka.

5.   Bakar selama 20 minit atau hingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment