KEK PISANG

Monday, June 30, 2014

JUADAH BERBUKA UNTUK HARI KE 2 RAMADAN KAREEM








KUIH SAGU DELIMA
buku resipi 'Senangnya Memasak Kuih-Muih Minum Petang' - Chef Hanieliza



Bahan A :

1   cawan  sagu biji
3   cawan  air
1   cawan  gula
1   sudu kecil  pewarna merah
1   helai  daun pandan  (disimpulkan)


Bahan B :

1/2   biji   kelapa parut muda (putih) dan
sedikit garam digaul rata


Cara Membuat :

1.   Sagu biji dibersihkan, kemudian rendam sebentar (anggaran 20 minit) dan ditoskan,
2.   Masakkan air, gula dan daun pandan hingga mendidih.  Buangkan daun pandan.
3.   Masukkan sagu serta pewarna merah.  Kacau hingga sagu kembang.
4.   Apabila sagu kembang, angkat dan masukkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci dan sejukkan.
5.   Apabila sejuk, potong dan gaulkan dengan kelapa parut muda putih yang digaulkan dengan garam.
6.   Sedia untuk dihidangkan,

No comments:

Post a Comment