KEK PISANG

Tuesday, June 17, 2014

MANGO PANNA COTTA







MANGO PANNA COTTA
sumber dari  :  hanamemories, thanks..



Bahan-bahan :

      7  gm        gelatin + 3 sudu besar air panas
2 1/2  cawan   susu segar
   1/4  cawan   gula
      1  tsp.       esen vanilla
Buah-buahan pilihan


Cara-cara :

1.   Campurkan gelatin dan air panas.  Satukan hingga sebati tanpa berketul-ketul.  Kemudian ketepikan.
2.   Masukkan susu segar dan gula ke dalam periuk.  Buka api kecil dan masakkan hingga mendidih.
3.   Alihkan dari api.  Tuangkan campuran gelatin tadi dan kacaukan hingga sebati.
4.   Tuangkan ke dalam gelas atau mangkuk pilihan.  Sejukkan di dalam peti sejuk.  Pastikan ianya sedikit lembut baru dituangkan puree buah-buahan pilihan.
5.   Kisarkan buah-buahan pilihan menjadi puree dengan ditambahkan dengan sedikit gula (jika suka).
6.   Sajikan dengan menuangkan puree tersebut di atas panna cotta dan sedikit potongan buah-buahan tadi sebagai hiasan.
ENJOY!!!!!

No comments:

Post a Comment