Saturday, June 28, 2014
PAVLOVA WARNA BIRU !!!
PAVLOVA BIRU
dari buku 'Koleksi Terbaik Norzailina Nordin'
Bahan-bahan :
4 biji putih telur, suhu bilik
146 gm gula kastor (2/3 cawan)
1 sudu teh krim tartar
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu makan esen vanilla
sedikit pewarna biru (jika suka)
Hiasan : hirisan strawberi/raspberi/blueberi/delima dll.
Bahan Krim :
250 ml krim putar jenis 'non-dairy' (1 cawan)
2 sudu makan gula aising
Cara-cara :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 160'C selama 10 minit.
2. Putar putih telur sehingga kembang.
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul sebati. Masukkan krim tartar, tepung jagung dan esen vanilla, putar lagi sehingga kental.
4. Ratakan adunan dalam bentuk bulatan 22 sm di atas kertas kalis minyak. Turunkan suhu kepada 100'C, bakar selama 1 1/2 jam. Biar sejuk di dalam ketuhar.
5. Untuk krim : Putar krim dan gula sehingga kental. Sapukan ke atas pavlova. Hiaskan dengan hirisan buah-buahan pilihan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment