Monday, May 16, 2016
AYAM/DAGING LADA HITAM
AYAM/DAGING HALIA LADA HITAM
Majalah RASA : Sisipan Jan. 2016...
Bahan-Bahan :
300 gm ayam atau daging - bersihkan & potong (saya guna daging batang pinang - hiris nipis)
1 biji bawang besar - potong wedges
3 ulas bawang putih - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
5 cm halia - hiris nipis
1 sudu makan lada hitam - tumbuk kasar
2 sudu makan sos tiram
50 gm daun bawang - hiris (1 pokok)
50 gm lobak merah (anggaran 1/2 batang - hiris nipis)
Sedikit air
Gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Tumis bahan kisar dan halia sehingga naik bau. Masukkan ayam/daging dan sedikit air. Kacau sebati. Biarkan empuk seketika.
2. Masukkan sos tiram dan lada hitam tumbuk.
3. Akhir sekali masukkan lobak merah (hiris nipis), bawang besar dan daun bawang yang telah dihiris. Gaul sekata.
4. Angkat dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment