Saturday, May 21, 2016
DAGING MASAK MERAH
DAGING MASAK MERAH
Majalah RASA Mei 2016...
Bahan-Bahan :
500 gm daging - dipotong nipis & direbus dengan pewarna merah hingga lembut
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji capsicum merah atau hijau - dipotong memanjang (saya guna capsicum hijau)
13 tangkai kacang sepat
1 cm halia - diketuk
2 ulas bawang putih - diketuk
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum.
2. Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram. Masukkan sedikit air rebusan daging.
3. Masukkan daging rebus tadi dan kacang sepat biarkan merenih dan kuah sedikit pekat kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Akhir sekali masukkan capsicum. Angkat dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment