KEK PISANG

Saturday, May 21, 2016

DAGING MASAK MERAH









DAGING MASAK MERAH
Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

500  gm  daging  -  dipotong nipis & direbus dengan pewarna merah hingga lembut
    1  biji  bawang besar  -  dihiris bulat
    1  biji  capsicum merah atau hijau  -  dipotong memanjang (saya guna capsicum hijau)
  13  tangkai  kacang sepat
    1  cm  halia  -  diketuk
    2  ulas  bawang putih  -  diketuk
    2  sudu makan  sos cili
    2  sudu makan  sos tomato
    2  sudu makan  sos tiram
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum.
2.  Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram.  Masukkan sedikit air rebusan daging.
3.  Masukkan daging rebus tadi dan kacang sepat biarkan merenih dan kuah sedikit pekat kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
4.  Akhir sekali masukkan capsicum.  Angkat dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment