KEK PISANG

Monday, May 23, 2016

AKOK ROTI










AKOK ROTI
Majalah SAJI Mei 2016 @ Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :   (12 biji)

    4  biji  telur gred A
100  ml   santan
100  ml   air
  90  gm  nisan kelantan atau gula melaka
100  gm roti  -  timbang bahagian putih sahaja  (anggaran :  6 keping)
    1  helai  daun pandan
 1/2  tsp  esen vanilla
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 160'C, sapukan sedikit minyak atau cooking spray pada acuan muffin.

2.  Masak air bersama nisan. daun pandan sehingga nisan larut, gunakan api sederhana kecil.

3.  Dalam pengisar, masukkan roti, air nisan dan santan, kisar sekejap sekadar roti hancur kemudian masukkan telur, esen vanilla, garam dan kisarkan sebati biar menjadi macam berpasir halus, (jangan kisar sampai berkrim).

4.  Tuangkan adunan separuh acuan, bakar selama 35-40 minit  (masa bakar kuih akan menggelembung penuh di dalam acuan).

5.  Keluarkan dari acuan, terbalikkan kuih biarkan bahagian bawah duduk di atas, bermakna yang berkedut itu rupa bawah kuih, permukaannya tidak berkedut.

No comments:

Post a Comment