Saturday, May 14, 2016
TUMIS CILI KANGKUNG DENGAN UDANG
TUMIS CILI KANGKUNG DENGAN UDANG
Bahan-Bahan :
1 ikat kangkung - dipotong, cuci bersih & toskan
10 ekor udang - dikupas, tinggalkan ekor, cuci bersih & toskan
3 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
1 tangkai cili merah *
sedikit belacan * (jika suka)
2 keping hirisan halia * ( * ditumbuk separuh lumat )
1/2 sudu makan sos tiram
sedikit hirisan bawang besar
sedikit gula, serbuk perasa & garam (jika perlu)
sedikit minyak masak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak masak, tumiskan bahan tumbuk sekejap saja kemudian masukkan udang.
2. Masukkan kangkung, hirisan bawang besar dan balik-balikkan biarkan masak sekata, masukkan sedikit air, sos tiram, secubit gula, garam dan perasa secukup rasa.
3. Masak sekadar sayur kangkung layu, sesuaikan rasanya, tutup api.
4. Hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment