KEK PISANG

Saturday, May 14, 2016

TUMIS CILI KANGKUNG DENGAN UDANG










TUMIS CILI KANGKUNG DENGAN UDANG




Bahan-Bahan :

   1  ikat  kangkung  -  dipotong, cuci bersih & toskan
 10  ekor  udang  -  dikupas, tinggalkan ekor, cuci bersih & toskan
   3  ulas  bawang merah *
   1  ulas  bawang putih *
   1  tangkai  cili merah *
sedikit belacan *  (jika suka)
   2  keping  hirisan halia *  ( * ditumbuk separuh lumat )
1/2  sudu makan  sos tiram 
sedikit hirisan bawang besar
sedikit gula, serbuk perasa & garam (jika perlu)
sedikit minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak, tumiskan bahan tumbuk sekejap saja kemudian masukkan udang.

2.  Masukkan kangkung, hirisan bawang besar dan balik-balikkan biarkan masak sekata, masukkan sedikit air, sos tiram, secubit gula, garam dan perasa secukup rasa.

3.  Masak sekadar sayur kangkung layu, sesuaikan rasanya, tutup api.

4.  Hidangkan.


No comments:

Post a Comment